Pozovite nas

Čiste igračke čuvaju dečije zdravlje

Ciste igracke cuvaju decije zdravlje

Kada kupujete novu igračku obratite pažnju da li može da se čisti, a na onima koje mogu da se peru najčešće postoji uputsvo za održavanje. Detetu nikada nemojte davati da se igra sa novom igračkom dok je ne operete, jer se može dogoditi da se na njoj nalaze virusi ili bakterije. Stručnjaci preporučuju da igračke treba prati jednom nedeljno!

Plastične je moguće očistiti krpom, možete da poprskate i sredstvima za dezinfekciju, a potom da ih operete mlakom vodom. Ako igračka ima "sakrivene" delove, možete da upotrebite i četkicu, koja će Vam služiti samo za to. Kada isperete igračku, nemojte je brisati, ostavite da se osušu na vazduhu. Neke igračke se mogu oprati i u sudomašini, ukoliko deklaracija to potvrđuje.

Plišane igračke se peru u veš mašini, ali je mana što se dugo suše, pa možete da probate jedan "trik" - stavite ih u kese za zamrzivač i stavite u frižider na nekoliko sati, jednom nedeljno.


Ciste igracke cuvaju decije zdravlje

Ciste igracke cuvaju decije zdravlje

To će "ubiti" prašinu, bakterije i grinje. Redovno ih tresite i vetrite, što naročito važi za plišane igračke sa baterijama, koje ne možete prati.

Drvene igračke najlakše se održavaju, mlakom vodom i blagim deterdžentom, ali pazite da ne puštaju boju. U tom slučaju ih bacite, jer stručnjaci tvrde da je to dokaz slabog kvaliteta.

Ciste igracke cuvaju decije zdravlje

Igračke koje deca koriste tokom kupanja posle svake upotrebe obavezno osušite, jer su "odlične" za razvoj buđi. Isperite ih od sapunice mlakom vodom i osušite peškirom ili krpom.

Takođe, ako se druga deca igraju sa igračkama Vašeg deteta, a kašlju ili su prehlađena, operite ih posle posete.

Dete treba što češće da pere ruke, jer će i to sprečiti da se igračke prljaju. Možete i zajedno da ih perete, mališanima će to biti jako zabavno i steći će naviku da se igraju sa čistim igračkama.

Predškolska ustanova "Plavi Čuperak"


Radno vreme vrtića je radnim danima od 07:00h - 18:00h.
Predškolska ustanova Plavi Čuperak je verifikovana od strane Ministarstva prosvete.