Pozovite nas

Boja je više od onog što vidimo

Boja je više od onog što vidimo Plavi Cuperak

Birajte boje zidova, igračaka, odeće, boje koje vaše dete umivaju harmonijom, nežnošću i vedrim raspoloženjem, jer boje su važne u razvoju Vašeg deteta.

Boje utiču na raspoloženje, ritam otkucaja srca i aktivnosti mozga posmatrača. One imaju moć da deluju na psihološki i fiziološki sistem našeg organizma. 🌈

➡️ Deca više vole svetlije boje, poput žute, narandžaste, roze...
➡️ Za skretanje pažnje, koriste se crvena ili narandžsta boja
➡️ Korišćenjem samo bele i crne boje, možemo smanjiti koeficijent inteligencije kod deteta

Boja utiče na energiju deteta, raspoloženje, vitalnost... Kod dvogodišnjaka, boje bude maštu i kreativnost. U tom periodu od vitalnog je značaja da se dete upozna sa svim bojama. 🔖✔️

Sa šest godina deca bi trebalo da imaju istančan osećaj i za najmanje razlike u nijansama iste boje. U tom uzrastu dete se opredeljuje za svoju omiljenu boju, koja mu uliva veću dozu prijatnosti i sigurnosti.

Nežne, pastelne tonove poput svetlo ljubičaste, bež boje, uz belu, poželjne su na zidovima dečije sobe do predškolskog uzrasta, jer deluju umirujuće na živahnu decu.

🔴 Primetno je da deca vole crvenu boju, što se opisuje skretanjem pažnje na sebe i traženjem svoje pozicije u okruženju. Ta topla boja, posebno se dopada devojčicama, ali ne treba da dominira u prostoriji.

🟡 Žuta je boja koja stimuliše dečiju aktivnost.

🔵 Plava umiruje hiperaktivnu i agresivnu decu. Dajte detetu igračke plave boje, kolaž papir, plavu bojicu. Dok posmatra tu boju, igrajući se, istovremeno se umiruje.

🟢🧃Deca sa lošim apetitom, radije će jesti iz posudica zelene boje, jer im ona deluje primamljivo.

🟠 Igra sa narandžastom bojom, oraspoložiće tužno dete.

❗️☑️Privrženost sivoj boji, razlog je da popričate sa mališanom. Da li ga nešto brine i kako se oseća, očigledno preplavljen sivilom?


Predškolska ustanova Plavi Čuperak

Radno vreme vrtića je radnim danima od 07:00h - 19:00h.
Predškolska ustanova Plavi Čuperak je verifikovana od strane Ministarstva prosvete.