Pozovite nas

Detetu dozvoliti da bude dete

Deca i obdaniste

Sasvim je prihvatljivo i u redu da svaki roditelj za svoje dete želi samo najbolje i na putu njihovog odrastanja pokušava da ih vaspita što je bolje moguće. Nekada se desi da roditelji preteraju u toj želji za najboljim jer imaju velika očekivanja od dece. Baš takav stav može dovesti do kontra efekta i zategnutog odnosa između roditelja i deteta.

  • Očekujete da ne naprave grešku

    I odrasli mogu da zabrljaju, zato ni deci ne treba nametati standarde koje ni odrasli ne mogu da ispune. Mnoge mame i tate naljute se kada dete nešto “zabrlja” – padne i pocepa nove pantalone, zalupi vrata, ispusti i razbije tanjir... Svi grešimo, to se ne može osporiti, zato ne dozvolite da Vas razljuti kada Vaš mališan negde pogreši.

  • Deca mogu da budu neraspoložena

    Roditelj mora da razume da i deca imaju pravo na loš dan, baš kao i odrasli. Naravno, dečji problemi poput prve simpatije, svađe sa drugarom, Vama deluju kao obična glupost, dok njima predstavlja ozbiljan problem i jak razlog da budu loše raspoloženi. Može se desiti, da je dete stalno neraspoloženo, to je već problem i treba se obratiti stručnom licu za pomoć.

  • Najbolji u školi

    Deca treba da postižu dobre rezultate u školi, ali ne pod pritiskom od strane roditelja, možda zato sto oni upravo nisu postizali te rezultate. Svako dete je biće za sebe i ne treba očekivati da su mu svi predmeti podjednako zanimljivi. Ne bi trebalo zbog toga kažnjavati ih - niko od nas nije savršen.

  • Pravite veliku buku ni oko čega

    Kada je u pitanju neka sitnija greška, dovoljno je da sa mališanima razgovarate o tome zašto to nije u redu, da ne bi ponavljali istu grešku i pomognete im da iz cele situacije nešto nauče. Određeno dečje ponašanje zahteva neki vid kazne, makar uskraćivanje nečega što dete voli, ali setite se svog ponašanja kada ste bili dete i pokušajte da ne pravite od najmanje greške pravu katastrofu.

  • Svađa pred decom

    Deca posmatraju, a zatim najveći deo ponašanja svojih roditelja usvajaju. Ukoliko “zvocate” za razne sitnice, kritikujete suprugu/supruga pred decom, možete da očekujete da će se i Vaša deca vrlo brzo isto tako ponašati. Jednostavno, roditelji moraju da daju primer detetu, ne samo rečima, već i ponašanjem.

U redu je imati izvesna očekivanja od deteta, ponekad se naljutiti na njih, kazniti ih i očekivati da ispune svoje obaveze, jer roditelji sve to rade kako bi vaspitali svoju decu na najbolji mogući način. Jedino je važno da u tom procesu vaspitavanja ne zaboravite svom detetu da dozvolite da bude dete i da uživa u svom detinjstvu.

Predškolska ustanova Plavi Čuperak


Radno vreme vrtića je radnim danima od 07:00h - 18:00h.
Predškolska ustanova Plavi Čuperak je verifikovana od strane Ministarstva prosvete.