Pozovite nas

Koje igračke se najviše koriste u vrtiću?

Deca i obdaniste

Opremanje vrtića igračkama predstavlja vrlo delikatno pitanje. Mnogo je detalja na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora. Npr, potrebno je voditi računa da te igračke budu prilagođene uzrastu, zatim da budu napravljene od dozvoljenog materijala, da ne izazivaju agresiju i da motivišu decu na njihovo korišćenje.

Jedan od primarnih izbora bi trebale da budu društvene igre kako bi se deca igrala zajedno više nego individualno. To mogu biti razne kockice, igre pamćenja i slično, u zavisnosti od uzrasta. Takođe, bitno je razvijati dečiju motoriku, pre svega finu motoriku. Ona se razvija kroz igranje plastelinom, listanje bojanki, hvatanje različitih loptica, seckanje papira i slično. Ne treba zanemariti ni krupnu motoriku koja zahteva da dete savlada određene prepreke, preskače lastiš, provlači kroz napravljene tunele ili koristi hulahop. Razvoj govora kod dece je jako bitan faktor, te je neophodno obezbediti opremu koja će podržati njegov napredak.

To se podstiče glumom i lutkama, čitanjem , karticama sa različitim opisima, upoznavanjem sa prirodom i zivotinjama kroz slagalice i igračke. Pored toga dečija kreativnost je među bitnim faktorima za odluke koje igračke obezbediti. Kreativnost će se podsticati kroz npr. razboj za tkanje, tempere, majstorske radionice ili kuhinje, mini pozorište ili druge tematske stvari. Pored ovoga postoji još niz igračaka koje su potrebne da bi se obezbedio kvalitetan i aktivan boravak dece u vrtiću.


Radno vreme vrtića je radnim danima od 06:30h - 18:00h.
Predškolska ustanova Plavi Čuperak je verifikovana od strane Ministarstva prosvete.